YEŞİL BİNA DANIŞMANLIĞI

Yeşil bina sertifikasına sahip olmak gönüllülük esaslıdır. Yeşil binalar ve sertifikalandırılması konuların neredeyse her bölge/ülkenin değerlendirme kriterleri ve sertifikalandırma metotları vb. çalışmaları bulunuyor. Örneğin; BRREAM İngiltere tarafından, LEED Amerika tarafından kullanılan yeşil binalar için kriter belirleme ve değerlendirme sistemleridir.

LEED sertifikası için yapılması gerekenler özetle şöyledir;

  •  Yeşil bina sürecinde proje tecrübesi bulunan ve LEED AP uzmanlık belgesine sahip olan bir uzman ile çalışmak gerekli,
  • LEED kapsamında değerlendirlen noktalar; Konum, ulaşım, sürdürülebilir arazi kullanımı, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, iç hava kalitesi, inovasyon ve bölgesel önceliklerdir.
  •  Değerlendirme ekibinde ise mimar, inşaat, makine, elektrik mühendisleri, iç mimar gibi alanda çalışmalar yapan bir ekibin bulunması gerekliliği belirtilmektedir.
  • LEED sertifikası danışmanlığı projenin tasarım aşamasından başlayarak bina kullanıma açılana kadar devam edilir.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise kendi değerlendirme şartlarını oluşturmak amacıyla “Binalar ve Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği” hazırlamıştır.

Yönetmelik esaslarına göre; Değerlendirme kuruluşu olmak için Bakanlığa başvuru yapılır ve komisyon incelemesi ardından uygunluk varsa değerlendirme kuruluşu olunur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılacak eğitim ile yeşil sertifika uzmanı olunmaktadır. Yeşil sertifika almak isteyen yapılar YeS-TR sisteminden (YeS-TR sistemi için şu an çalışmaların devam ettiği ve 2021 yılında aktif kullanılması öngörüldüğü belirtilmiş) başvurularını iletecekler ve “ Ulusal Değerlendirme Kılavuzu” na göre uzmanlar tarafından değerlendirileceklerdir.